Thursday, January 5, 2012

Egg is the new black



I hadn't fully realized how much I like eggs. 
As a Greek, raised by grandma, when I think of eggs, almost automatically remember 
my daily over-proteined brunch (the Spanish call it "merenda"), 
with one raw egg, scrambled in a pot with sugar and cocoa powder. 
A thick cream, so sweet and greasy I couldn't swallow. 
Everytime the pot should end, though.

Most restaurants I visited those last months 
had an egg version on their menu- starter, salad or first plate. 
Combined with chives or anoints, salmon or even truffle, 
egg can be the perfect canvas for a chef, 
and at the same time a hyper cheap material for the restaurant owners. 

Mayonnaise, tortilla de patata, oeuf poche benedicte, eggnog, 
or just boiled for 4 minutes with extra pepper - egg can make a rich meal. 
By all means. 

 The photo depicts the reason why I do like them so much. 
Fried in pure butter, with potato chips, thyme, black pepper and salt. 
 And in my case, chef made. 
Special thanx to Alexandros Papandreou, 
who after a 5-hour step- by- step-recipe photoshoot 
was still willing to continue cooking just because we were hungry. 

5 comments:

  1. Επιτέλους! Λατρεύω το αυγό και δεν χάνω ευκαιρία να το χρησιμοποιώ σε πρωινά, κολατσιό, γεύματα οπουδήποτε! Και με οποιοδήποτε τρόπο! Σκεφτόμουν μάλιστα να κάνω κι ειδικό αφιέρωμα στο αυγό!
    Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  2. Να κάνεις! Οσο δεν έχουμε να σκεφτόμαστε τη χοληστερίνη...αυγό it is! Με κάθε τρόπο!

    ReplyDelete
  3. το αυγό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για να βάλεις σ' ένα σάντουιτς με τυροκαυτερή και πιπεριές φλωρίνης. <3

    ReplyDelete
  4. Καλή χρονιά! Εύχομαι ότι καλύτερο για το 2012!
    Φανατική του αυγού κι εγώ, το χρησιμοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο!

    ReplyDelete